Señorita Malou en haar wereldavonturen

El Calafate en al zijn natuurschoon! de Perito Moreno gletsjer

Daar gaan we dan eindelijk het natuurgeweld van de gletsjers bekijken.

We moeten vroeg om want we vliegen al om 8u in de ochtend het gaat allemaal lekker soepel tot we in Bariloche zitten te wachten op de volgende vlucht, alleen heeft deze helaas een paar uurtjes vertraging. Maar ik heb al geleerd om me om dat soort dingen geen zorgen te maken dus het is erg grappig om te zien hoe de rest er op reageerd! Het is een heel klein vliegveldje en we mogen gewoon naar buiten dat is wel erg lekker, ook vooral om weer even de frisse berglucht in te mogen ademen.

Tegen 17.30 landen we dan eindelijk in El Calafate, onderweg hebben we aan de ene kant het Andes gebergte met al zijn besneeuwde toppen en aan de andere kant het kale uitgestrekte steppelandschap van Patagonie met hier en daar een helderblauw meer. Schitterend

We hebben al heel snel alle tassen weer bij elkaar en kunnen opweg naar het Hostel. Het blijkt gelukkig een erg gezellig hostel te zijn waar heel de dag de muziek uit de boksen schalt, snel verdelen we de kamers tussen 4 en 3 mensen en dan kunnen we ons allemaal even opfrissen voordat we rond de tafel gaan zitten om te kijken wat we hier allemaal kunnen gaan doen.

Ondertussen is het kerstavond, maar van een kerstsfeer is er niet zo veel te vinden, en doordat we zo laat zijn zit verder alles al vol dus gaan Pepijn en Berdine op zoek naar nog een open supermarkt om wat te halen om zelf een dineetje in elkaar te zetten. Ondertussen zijn wij verder aan het kijken hoe en wat hier, want we hadden in deze 4nachten ook nog een nacht in een dorpje 3,5u verderop. Maar zoals het nou geregeld was konden we net allemaal niet doen wat we wouden doen. Maar na heel wat gepuzzel en gepraat komen we er de volgende dag achter dat we nog wel hier een nacht konden blijven, als er 2 een nacht naar een ander hostel gaan. Dus dat hebben we gedaan. Ze hebben heel de boel om moeten gooien en veel moeten kanselen voor ons maar alles is gelukt en nu kunnen we de tour naar de Gletsjers doen die we wouden dus is iedereen blij. ;)

De andere komen thuis met wat aanmaak soep zakjes brood crakers en kaas en vleeswaren, lekkere meloen en een toetje van chocolade pudding met slagroom. Dat wordt dus ons kerstmaal van dit jaar. De meeste treken toch even wat feestelijkers aan en dan gaan we met z´n alle eten. Is weer eens wat anders he!

De volgende dag eerst kerstdag hebben we een rustdag, we hadden het al zo gepland maar het kon ook niet anders want alles tours zaten vol en je kan hier eigelijk niet echt iets doen op eigen houtje. We hebben heel de dag wat zitten luieren, lezen het dorpje ingeweest dat echt helemaal op de touristen leeft maar een beetje en wintersport sfeertje heeft. In de middag zijn we naar het meer gelopen waar we op uitkeken vanuit het hostel, een mooie wandeling met hier en daar wel wat stank en flamingo´s. Die avond hebben we heerlijk in het hostel meegegeten van de BBQ erg goed en met lekker veel groenten.

En de volgende dag was het dan echt zover we gaan naar de Gletsjer. Rond 10u worden opgepikt en rijden we in ongeveer 1,5u naar de Gletsjers toe. Hoe dichter we erbij kwamen hoe meer brokke ijs we in het meer zagen liggen, en dan zie je het voor het eerst voor je opdoemen en dat weet je even niet wat je ziet, zo gigantisch is het. Als we uit de bus stappen schrik ik me rot wat een kou hier zeg, snel trek ik alles aan wat ik mee had genomen terwijl we op de achtergrond het gekraakt en gegrom van de Gletsjer horen.

We hebben hier 2,5u de tijd om de Gletsjer van alle kanten te bekijken op de verschillende balkons. En het is schitterend alle kleuren blauw zitten erin het rijkt tot zover je kan kijken met ernaast de bergtoppen van de Andes bedenkt met sneeuw en het prachtige heldere blauwe smeltwater dat de meren en rivieren hier vormt. Een paar keer mogen we een stuk zien afbreken en met veel gedonder en gebrul in het water horen vallen, kan niet beschrijven hoe het was om daar gewoon te staan!!!

De tijd verstrijkt snel en dan gaan we weer de bus in om een stukje terug op de boot te stappen en voor de Gletsjer langs te varen, gelukkig wel op veilige afstand. Nu zie je pas echt goed hoe gigantisch hij is en groot. Hij steekt nog 40 tot 60m boven het water uit.

Aan de ander kant aangekomen klimmen we een stukje omhoog naar een berghut waar we onze spullen achter kunnen laten en handschoen krijgen voor we verder een stuk door het bos lopen om dicht bij het ijs te komen.
Onderweg krijgen we nog wat uitleg over de Gletsjer: boven water 60m en onderwatergaat hij nog 100m door, hij is 15km lang en 5km breed en wordt in de bergen gevoed door de sneeuw die er 300 dagen per jaar valt en dat de Gletsjer vormd op 2000m hoogte. Hij beweegt ongeveer 6m per jaar maar is de enigste Gletsjer die even snel groot als dat hij smelt hij is dus stabiel.

We worden opgesplits in een engelse en spaanse groep voordat we echt omhoog klimmen waar ons de ijs pinnen onder zullen worden gebonden. Ondertussen was het hard gaan regen maar we zagen het gelukkig al weer een beetje opklaren. Het was erg grappig in het begin om zo rond te lopen. Als iedereen zijn pinnen onderheeft lopen we nog de paar meter tot we aan de rand van de Gletsjer staan en we onze eerst onzeker stappen doen.

Maar al snel heb ik de smaak te pakken en banen we ons in een slinger een weg de Gletsjer op. Het is zzoooooo mooi en gaaf en geweldig om gewoon op de Gletsjer te lopen in al zijn schoonheid kleuren gleuven en gaten die je tegenkomt en al het water dat je onder je hoort bewegen. We hebben zo 1,5u rondgelopen maar het leken wel 10min het was echt super. Als afsluiting krijgen we nog een wisky met het ijs van de Gletsjer erin en dan klimmen we de laatset stijle helling af tot we weer stenen onder onze voeten voel.

Ja het was echt geweldig en iets dat je niet meer snel zult vergeten en we zullen elke tweede kerstdag nog vaak tegen elkaar zeggen: weet je nog die kerst van 2009 toen stonden we gewoon op de Gletsjer in Argentinie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

renate

Kippenvelletjes, van je verhaal en in mijn achterhoofd de foto`s van de gletsjer. Wat onvoorstelbaar mooi, en dat op een foto, kan mij alleen maar inbeelden hoe mooi het in het echt moet zijn. Moet bijzonder zijn om dit met je fammie gedeeld te mogen hebben! X

oma & opa

Hoi Malou,
Wat een prachtige foto's en een geweldig verhaal,
jullie hebben wel genoten en veel gezien.
Op de gletsjers geweest, wat een belevenis zeg,
ga maar lekker door met genieten.

Liefs kus.